20 February 2011

solat?

assalamualaikum.

emmm pelik la. dah brape kali da dyh kena cam ni. tiap2 kali kalo chat ngn org kat fb.. kdg2 terleka gak. lom solat lg. sooo ingatkan nk ajak org yg tgh chat uh solat skali. dgn penuh rse btgjwb, dyh tnye la "ko da solat?" dan time tu gak 90% drpd org yg ditanya akan offline serta merta. x twu la kalo offline sbb sdr diri blom solat dan trus pegi solat. ataupun trase annoyed sbb ade yg mnegur dye. ajak pegi solat. that's weird. kalo blom solat, slh ke kalo jwb yg korg x solat lg? bknnye dyh nk gelakkn korg la. dyh nk ajak g solat je. sbb dyh x solat lg time tu. ape daaa. niat baikku disalahertikan. ade yg pas uh trus tkot nk tegur. sbb tkot kena 'perli'. hikhik. pelik2 la kwn2 dyh ni. *this only happens wif certain friends. not all of them :)

ok ary ni nk share psl isu haid dan qada' solat. cehhh gaya cam isu negara ape je. tp ni lg penting kot. maybe slame ni ramai girls (tmasuk dyh jgak) yg rase solat x perlu diqada' ketika didatangi haid. yg kena qada' cume puasa je.  itu slh ye kwn2 sekalian. solat pn kena qada' jgak. ehhh jap. kat sini bkn mksudnye solat utk 7 ary korg period tu. tp solat bile darah period tu da kering. that means kalau korg sengaja melewat2kan mandi wajib, jgn ingat solat tu bole burn camtu je. kena qada' ok. tp rasenya tu da msuk hukum berdosa. sbb sengaja x nk mandi wajib dgn niat x nk menunaikan solat.

ok ckp byk pn x gune jgak. utk info yg lebih mantap, tekan sini. ehh wajib tekan tau! sbb kalau x tkn, serupe je korg x yah bace ape yg dyh tulis td. dyh dpt info qada' solat ni dri situ. kat situ kte akan twu, knpe kena qada' solat, dan solat ape yg kte kena qada'. for instant, kalau kite sedar yg drh period kte dah kering pd waktu asar, dan waktu tu kte patotnye still smpt utk solat asar wlu 1 rakaat, maka kite perlulah qada' solat zuhur dan asar. faham? twu knpe? maka klik la link td ok. sume ade kat situ. nk copy bulat2, rase cam x patot. penat je ustd tu taip. ske aty aq je nk copy. huhu :)

ok then. smoge info ni bgune utk para wanita muslimah :) I'm looking forward to share all the infos I've got through my readings. hopefully the infos are beneficial to all.

wassalam. may Allah bless

truly me,
dayah MG

No comments:

Post a Comment