06 June 2011

student life is complicated.

assalamualaikum :)

hai hai hai dayah skrg dah jadi universiti student la. caye tak? sila percaya. ini bukan main-main. sejak dua minggu bergelar mahasiswi UiTM puncak alam ni, what I can conclude is.... the life of a university student is very hectic and complicated. penat doeee hari2 kelas start pukul 8.30, habis pukul 6. dari kolej nak pegi kuliah kena redah tangga maut yg ade 284 anak tangga, lagi tinggi dari batu caves. (batu caves ade 272 anak tangga shj. harap maklum). kalo nak tengok 'keindahan' tangga tu, sila google sendiri.  well mase nk g kelas mmg ktorg turun tangga la. tapi bile time balik.. badan ni dah la penat. dgn nak angkat buku yang entah berapa kilogram tu, so kadang2 dayah x larat dan terpaksa naik bas je la. kat sini bas bukan macam kat JB. kat sini naik bas pun kena pakai kad touch n go. (mmg dyh agak jakun pada mulanya) sekali naik bas utk balik kolej kena caj rm1. pehhh ni kalo bulan puase, konpem la rm30 melayang sbb naik bas. sape seh yg larat nak naik tangga tu (!) sbb every time dayah naik tgge tu, konpem when I reached the top, I'll become very very veryyyyy thirsty. mmg rase badan dah dehydrate abes da. ni kalo time bulan puase mmg konpem pengsan terus.

rasenya buku phy, chem ngn bio tu berat dye 1kg each. sebab masing2 ade 1000++ pages :)

suprisingly, the lecture class is very fun and interesting. selama ni dayah bygkan lecture tu boring tahap gaban. just dgr lecturer membebel and that's it. but now I admit that I'm wrong. time lecture mmg sgt best. sbb lecturers sgt pandai bermain dgn situasi. when the topic that they want to present is quite boring, they'll fine some ways to make it intersting. and eventually, I like it very much :) tapi syllabus dye mmg susah gile. pening kepala otak ni. kalau dulu dayah sangaaaaaaaat suka subjek maths, now I need to think again. maths kat university ni mmg susah. kena buat latihan berlambak2 baru la paham sikit. (yup.sikit je) ni belom masuk subjek yg mmg sejak azali susah macam physics dgn bio. huhu :)

tapi yang memang tak best about the life of an asasi student is the syllabus and the time taken to finish it. ye, syllabus memang berlambak. bygkan la ktorg kena habiskan 6 chapter utk biology dalam masa 3 bulan. itu tak termasuk tutorial questions, online mastering dan macam2 lagi. nak fahamkan 1 topik pn dah payah. 3 bulan lagi, kitorang terpaksa menghadapi final exam. final exam tu la yg akan menentukan CGPA kita nanti. dan final exam tu jugak yg akan tentukan course ape yg kite akan ambil mase degree nanti. seram tak? huhu

but yet, bak kata adnan sempit tu, di mana ada kemahuan, di situ ada highway! yet I've chosen this path, sooo I need to make myself comfortable to it.

jap. lagi satu, most of the students here are from MRSM and SBP. seram rasanya bila diri kita ni dikelilingi budak2 pandai. dan bile ade yg tanye, "awak dulu sekolah mane?" segan rasanya nak jawab. sebab rasenya kalau dayah sebut SMK Mohd Khalid pun, do anyone knows about that school? soo dayah just jawab "sekolah harian dekat jb je." but u guys should know that the 'sekolah harian' yang dayah pergi selama 5 tahun tu la yg berjaya membentuk diri dayah. it is a great school and I'm sure one day u guys will know about it. because one day. the school will become popular because of its excellence in academic. (haha cakap macam la dayah ni excellent sgt dlm akademik) back to the topic, dikelilingi budak2 pandai bukanlah suatu perkara yg best. tetapi ianya sangat menakutkan. and in my class, ade je budak yg muka dia keluar paper sbb result spm dye terlampau gempak. lagi seram kan? haha

ok then. ade berlambak2 tutorial nak kena siapkan nih. kepada kawan2 yang baru je mendaftar matrik dengan Uni, semoga berjaya. jgn main2 taw sbb kite bukan budak skola lagi :)

wassalam

4 comments:

  1. woa..pnt gk ek asasi klas everyday..

    ReplyDelete
  2. bole thn penat gak la. ko blaja kat ner skrg?

    ReplyDelete
  3. budak mane dayah? fuyooooooohhh...

    ReplyDelete
  4. syasya : budak alam shah ade, budak saser pun ade! haha seram dok

    ReplyDelete