11 January 2012

mari tegur-menegur :D

assalamualaikum.


apa khabar sahabat2 dayah kat luar sana? cehhhh nape entah ary ni tetibe peramah semacam ek? actually, it's one of my 2012's resolution. nak jadi lebih peramah, insyaAllah nanti bertambah kenalan... lebih banyak hubungan silaturrahim yg terjalin. auwwwww bestnya!


last sunday dayah join jogging + usrah big family. dapat raaaaaaaaamai kwn2 baru! sgt best. tp kan kan kan, masalahnye skrg, dayah senang je nak ingat orang. even kwn2 mse orientasi (MDS) dulu pn dayah still ingat. tp malangnye, dyorg x ingat dayah lagi.. :(     even kawan usrah big family yg baru je kenal brape ary lepas pun x ingat dayah. alahaiiii sedihnyeeee. mungkin muka dayah mmg x brape nk familiar? perhaps. jadi bagi mengelakkan dyorg lupe, maka dayah kenalah start tegur2 dyorg kan? sbb kalau org x ingat kat kita, mmg dye xkan move forward utk menyapa kita la kan...   dan yeahhh.. glad to have new friends..


ok then. skrg kite masuk makna 'menegur' yang satu lagi. means.. tegur kesalahan someone. ade paham? tak paham?


credit gambar : facebook syahirul.com

yeah. kalau nampak org lain buat kesalahan... tegurlah baik2. jgn kasar2 ye. nanti buatnya orang tu 'terasa'. dah kena mintak maaf kat dia pulakk..


finally, kalau seseorang itu melakukan kesalahan, janganlah membenci dirinya, tapi bencilah maksiat yang dilakukan.


wallahuaklam.


bye. assalamualaikum

No comments:

Post a Comment