29 March 2012

malu la . hikhik :D

assalamualaikum :D





عَنْ أَبِي مَسْعُوْدٍ عُقْبَةَ بِنْ عَمْرٍو الأَنْصَارِي الْبَدْرِي رَضِيَ الله عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِمَّا أَدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلاَمِ النُّبُوَّةِ الأُوْلَى، إِذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ

[رواه البخاري ]

Dari Abu Mas’ud Uqbah bin Amr Al Anshary Al Badry radhiallahuanhu dia berkata: Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda : Sesungguhnya ungkapan yang telah dikenal orang-orang dari ucapan nabi-nabi terdahulu adalah :  Jika engkau tidak malu perbuatlah apa yang engkau suka

(Riwayat Bukhori)

Pengajaran Hadis
1.     Malu merupakan tema yang telah disepakati oleh para nabi dan tidak terhapus ajarannya.
2.     Jika seseorang telah meninggalkan rasa malu, maka jangan harap lagi (kebaikan) darinya sedikitpun.
3.     Malu merupakan landasan akhlak mulia dan selalu bermuara kepada kebaikan. Siapa yang banyak malunya lebih banyak kebaikannya, dan siapa yang sedikit rasa malunya semakin sedikit kebaikannya.
4.     Rasa malu merupakan prilaku dan dapat dibentuk. Maka setiap orang yang memiliki tanggung jawab hendaknya memperhatikan bimbingan terhadap mereka yang menjadi tanggung jawabnya.
5.     Tidak ada rasa malu dalam mengajarkan hukum-hukum agama serta menuntut ilmu dan kebenaran . Allah ta’ala berfirman : “ Dan Allah tidak malu dari kebenaran “ (33 : 53).
6.     Diantara manfaat rasa malu adalah  ‘Iffah (menjaga diri dari perbuatan tercela) dan Wafa’ (menepati janji)
7.     Rasa malu merupakan cabang iman yang wajib diwujudkan.

***




"Jika engkau tidak malu perbuatlah apa yang engkau suka.."

meaning?? kalau tak malu, lantak hang la nak buat pa.. ske aty hang la.. hewhewhew~ apehal ttbe nk speaking utara? hahahaha

yeah. selalunya perkara yang kita malu nak buat tu, mendatangkan pahala.. dan perkara yang kita x berapa nak malu sgt tu, sebaliknya lah. but yet, malu haruslah bertempat. jgn la lecturer suro present kat depan, korang ye ye jek malu smpy takmau present. then sape plak yg rugi??

malu kat sini, maksudnye.. malu nak buat maksiat. kalau orang lain tak nampak, Allah nampak.. tak malu ke dgn Allah? dan dengan perasaan malu ni la kite dapat mencegah dari buat smthg yg Allah larang..

contohnye, dari bilik korang kat kolej boleh dengar suara azan. then semua orang gerak ambik wudhu', nak solat berjemaah. dandan je kan korang boleh lagi dudok bersila atas katil sambil main game. apekah? patotnya kena rasa malu. "eh malu arrr sume orang g solat, gua bole lagi main game. nak solat jemaah gak arrr." yeah! bagus.

teringat sedikit perkongsian dari tutor fizik masa asasi dulu (cehh padahal baru je abes asasi. gaya mcm 10 taun lepas jewww~) "ibadah ni pada awalnya awak kena paksa diri awak untuk mulakan. contonya kalau awak malas nk solat, takkan awak nk tggu je hidayah tu dtg kat awk?? awk kena lah usaha, paksa diri awak, jgn tinggalkan solat. lama2 barulah hidayah tu datang~"

***

ok kembali ke dunia realiti. dayah rasa dalam dunia ni orang yg betul2 malu dlm setiap perbuatan dia dah tggl sikit. sikit sgt. even I'm not one of them. saya masih berusaha.. every day kalau bukak fb, masyaAllah, ade je adik2 junior mase secondary school dulu yang  taip status pasal chenta-chenta bagai. apekah? 

"ily sayangssssssss. muahhh ♥"
"saye sayunk dye ketat2. dye saye punye! don't u ever dare to steal her from me.."

ohlalalalalallalala. tu belum lg yg dok tayang gmba tak tutup aurat. hailaaaaa x malu ke sayang? 

rase nye dah tak terkira brape byk post yg dok membebel psl couple dan aurat dkt internet ni. tipu la awk sume x pernah tawu yg aurat perempuan tu seluruh badan kecuali muka dan tapak tgn. dan tipulah kalau kaum adam sekalian tak pernah tahu yg kawasan aurat anda adalah dari pusat hingga lutut... maka? hidupkanlah rase malu utk tayang aurat. paksalah diri anda untuk tutup 'bahagian2 rahsia' tersebut. simpanlah utk yg halal. winkwink -.-'

emmm yg psl bercinta-cinta tu? heyy awak! rasa cinta dan sayang kepada berlainan jantina tu fitrah awak tahu? tak salah pun awak nk syg dye. tp silalah dgn cara yg berpatutan. tak payah la nak canang kat semua orang yg awk couple. malulah. couple tu kan haram. sukeeeee sgt2 kat dia? suro dia pinang awk la. x pun awk je pinang dye. kan sng? 



mmg lah ade certain mak ayah yg kononnye sgt sporting smpy bf/gf anak2 dyorg sume dyorg kenal. yg best tu, mak ayah siap bg green light. "berkapel lah wahai anakku... mak izinkan.." tapi realitinya? hubungan couple awk tu tetap terlarang la. Allah x izinkan. :D malulah.  'percintaan' awk tu menyumbang ke arah maksiat. paksalah diri awak, jauhi couple. berdoalah agar Allah satukan awk berdua~ kalau mmg xde jodoh, jgn risau, Allah knows well :)

***

emm apsal ek ttbe tulis psl bnde ni semua? harharhar. sbb ade orang tu, dye malu dgn dayah. everytime dayah on9 fb je kan, mule2 tgok chat list, ade name dye, brape saat je lps tu, terus lenyap! hewhewhew~ sgt menggedik ye! bukan sekali dua dia buat camtu. dah banyak kali sgt dah! baguslaaaa~ atleast nti kte x terleka bersembang entah ape2 kat chatbox tu kan. hahaahaha

terima kasih sebab malu dengan saya. hewhew~ 

ok then. jgn lupe terapkan rasa malu dalam diri anda! (wahhhh mcm pesanan penaja kat TV3). assalamualaikum!

eh lupe nak cakap, dayah rindu PALAM :D

alyani. mek klate neh :D sahabat pertama yg dayah peluk mase habis je last final exam paper. she gave me some orange clips b4 I went back home. ade makne tu kasik kaler oren eyy? haha thanx Yani. you're such a good friend. *ehem, header kat atas tu, makcik yani ni lah modelnye :D

p/s: projek terkini ----> terapkan nilai A sunnah a day. berjayakah saya? insyaAllah :)




No comments:

Post a Comment